INFORMATIVNA KAMPANЈA O SISTEMU KLASIRANЈA TRUPOVA U EU

Stručnjaci u okviru Tvining projekta koji finansira EU „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“, su u Beogradu od 22. do 24. maja 2023. godine,  održali niz predavanja o sistemu klasiranja trupova u Španiji.

Predavanja su pripremili španski stručnjaci, a održana su 22. maja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Katedra za stočarstvo, 23. maja na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, Katedra za opšte stočarstvo i oplemenjivanje domaćih i gajenih životinja, a 24. maja na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla.


Predavanja su održali gđa Maura Lopez de Ajala, rukovodilac sektora za proizvodnju preživara i g. Hesus Salas, šef sektora za proizvodnju svinja, živine i druge stočarske proizvodnje, iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane, Španija.

Maura Lopez de Ajala je diplomirala veterinarsku medicinu i magistrirala bezbednost hrane na Univerzitetu Komplutense u Madridu, Španija. Već 15 godina radi u oblasti stočarske proizvodnje i poljoprivredne politike u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i hrane. Ona ima veliko iskustvo u zakonodavstvu koje se tiče sektora stočarstva, posebno onog koji je uključen u zajedničku poljoprivrednu politiku i organizaciju tržišta.

Učestvovala je u nekoliko aktivnosti Evropske unije u vezi sa marketing standardima, obeležavanjem i klasiranjem trupova u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Vođa je tvining projekta „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ u Srbiji, od juna 2022. godine, i sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije na razvijanju zakonodavstva, procedura i obuka za zainteresovane strane.

Hesus Salas je diplomirao veterinarsku medicinu i poseduje univerzitetsku diplomu  Univerziteta Komplutense u Madridu, Španija. Već 16 godina radi u oblasti stočne hrane i proizvodnje i poljoprivredne politike u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i hrane. Zadužen je za regulativu i tržišni nadzor proizvodnje svinja i sistema klasiranja svinjskih trupova u Španiji tokom poslednjih 9 godina i ima izuzetno iskustvo sa međunarodnih tržišta, učestvujući u programu obuke u Svetskoj trgovinskoj organizaciji tokom 6 meseci. Takođe učestvuje kao profesor na različitim master kursevima u vezi sa  proizvodnjom svinja na Univerzitetu Komplutense u Madridu i na Univerzitetu Ljeida.

Oni su prezentovali informacije o sektoru goveđeg i svinjskog mesa, proizvodnim sistemima, pravilima upravljanja i sistemu klasiranja trupova u Španiji koje su doprinele boljem razumevanju ključnih funkcija sistema. Važno je istaći da su predavanja bila odlično posećena sa  više od 100 studenata tokom tri dana, nakon čega su usledile diskusije na pomenute teme.

Last updated: 26. April 2024. 13:43